Υποτροπιάζουσες χαρακτηρίζονται οι ουρολοιμώξεις που επανεμφανίζονται μετά τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής με συχνότητα που υπερβαίνει τις 2-3 λοιμώξεις/εξάμηνο ή τις 3-4 λοιμώξεις/έτος. Εμφανίζονται ως επί το πλείστον σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ή σε γυναίκες μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Προκαλούνται από μικρόβια της περιγεννητικής και περιπρωκτικής χώρας (90% των περιπτώσεων στο βακτήριο E-coli), τα οποία λόγω του μικρού μήκους της γυναικείας ουρήθρας διεισδύουν ανιόντος στο ουροποιητικό σύστημα. Εκλυτικοί παράγοντες αποτελούν η σεξουαλική επαφή (γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας) και η ατροφία του κόλπου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα) και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσουρία, συχνουρία, έπειξη για ούρηση και επώδυνη αιματουρία, ενώ η παρουσία πυρετού είναι σπανιότερη και υποδηλώνει επέκταση της λοίμωξης στους νεφρούς (οξεία πυελονεφρίτιδα).

Πρωταρχικός στόχος του ειδικού είναι η διασφάλιση της φυσιολογικής ανατομικής και λειτουργικής συνέχειας του ουροποιητικού συστήματος με τον ενδελεχή υπερηχογραφικό έλεγχο και επί ενδείξεων την περαιτέρω απεικόνιση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Εφόσον η απεικόνιση του ουροποιητικού είναι φυσιολογική ο ειδικός ουρολόγος θα προχωρήσει σε θεραπευτικές υποστηρικτικές παρεμβάσεις με στόχο τη συμπτωματική ανακούφιση του ασθενούς. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Τροποποίηση συνηθειών και τρόπου ζωής
  • Χημειοπροφύλαξη (χορήγηση μικρής δόσης αντιβιοτικού, είτε καθημερινά, είτε μετά τη σεξουαλική επαφή)
  • Λήψη grandberries
  • Εμβόλια κατά των διαφόρων στελεχών του E-coli

oyroloimokseis